Wat is een antivirus en waarom heb ik een antivirus nodig?
Als je een computer koopt, wil je natuurlijk dat je zo lang mogelijk gebruik kunt maken van dit apparaat. Om ervoor te zorgen dat jouw gloednieuwe computer niet door toedoen van andere kapot gaat, kun je natuurlijk voorzichtig zijn met het uitlenen van jouw apparaat aan andere mensen. Echter, de meeste schade wordt niet meer aangebracht tijdens het uitlenen van een computer, maar kan tegenwoordig ook op afstand aangebracht worden. Zo zijn er tegenwoordig duizenden virussen in de wereld, die jouw gloednieuwe computer op een afstand aan kunnen tasten. Meer over deze virussen en wat je tegen deze virussen kunt doen om jouw computer te beschermen, lees je in dit artikel.
Wat zijn virussen en welke virussen zijn er?
Computervirussen zijn softwareprogramma’s die de werking van een computer kunnen verstoren, gegevens van een computer kunnen registreren en gegevens van een computer kunnen beschadigen of verwijderen. Daarnaast kunnen virussen zich tevens via besmette computers verspreiden naar andere computers, waardoor één virus over de gehele wereld verspreid kan worden.
Er zijn verschillende soorten virussen. De meest voorkomende virussen van dit moment, zijn de volgende:
- Trojaanse paarden: trojaanse paarden doen zich voor als goede programma’s, maar zijn in feite schadelijke virussen.
- Stealthvirussen: de schade die stealthvirussen aanbrengen aan je computer, zie je niet meteen. Zo merk je pas dat je computer beschadigd is als het virus wordt verwijderd, omdat de schade tot deze tijd verborgen blijft.
- Bootsectorvirussen: bootsectorvirussen zitten op opstartdiskettes. Als je de diskette opstart, wordt het virus dus actief en kan het virus schade aanbrengen aan je computer.
- Softwarevirussen: softwarevirussen infecteren software. Iedere keer als je het geïnfecteerde softwareprogramma opent, wordt het virus ook geopend.
- Hybrid virussen: een hybrid viris is erg gevaarlijk, omdat dit virus op meerdere manieren je computer aanvalt en besmet. Zo kan je computer flink beschadigd raken door een hybrid virus en kan dit zelfs zo ver gaan dat je jouw computer moet weggooien.
- Macrovirussen: macrovirussen infecteren bestanden in bijvoorbeeld Word en Excel door letters en cijfers door elkaar te gooien.
- Retro virussen: retro virussen infecteren antivirus software op een computer. Hierdoor kan deze software niet meer gebruikt worden of wordt het virus niet herkend door de software.
- Polymorfe virussen: polymorfe virussen lijken op een gewoon bestand, maar veranderen steeds van gedaante om niet op te vallen.
- Hoaxen: hoaxen zijn valse virusmeldingen. Deze meldingen komen meestal naar voren in kettingbrieven en zijn niet schadelijk. Wel kunnen hoaxen vervelend zijn en zeker als je deze erg vaak ontvangt.
- Wormen: wormen proberen zichzelf constant te verspreiden door zichzelf steeds te kopiëren. Net zoals bij hoaxen geldt ook bij wormen dat deze virussen niet schadelijk zijn, maar wel hinderlijk.
- Spyware: spyware is een computerprogramma dat informatie verzamelt op jouw computer en deze informatie doorstuurt naar derden. Maak je bijvoorbeeld van jouw computer gebruik om je bankzaken te regelen en heb je spyware op je computer staan? Dan kan deze spyware ervoor zorgen dat jouw persoonlijke bankgegevens bij derden terecht komen, zonder dat je dit in de gaten hebt.
Naast bovenstaande virussen, zijn er helaas nog meer virussen op de markt. En omdat er dagelijks nieuwe virussen ontwikkeld worden en deze ook steeds weer verspreid worden over de gehele wereld, zal het aantal virussen alleen maar stijgen.
Hoe komen virussen op mijn computer terecht?
Virussen kunnen op verschillende manieren op je computer komen. Zo kunnen virussen via open netwerkpoorten, USB-sticks, diskettes, geheugenkaarten, CD’s, DVD’s, modems, e-mails, bugs, harddisks en bestandsdeling je computer binnen komen en op deze manier schade aanrichten.
De meest voorkomende manieren om virussen op je computer te krijgen, zijn de volgende:
- Je ontvangt een spam e-mail met een vreemde url. Klik je op deze url, dan heb je een virus te pakken en is jouw computer besmet.
- Je wil een programma, film of lied downloaden op je computer. Kies je het verkeerde bestand of kies je een bestand met meerdere aangehechte bestanden, dan loop je het risico dat dit bestand besmet is met een virus en dat dit virus in enkele seconden op jouw computer staat.
- Het aanklikken van onbetrouwbare advertenties op het internet. Zit je bijvoorbeeld wat te surfen en zie je een advertentie dat je een iPad hebt gewonnen? Dan is de kans groot dat als je op deze advertentie klikt, je te maken krijgt met een vervelend virus op je computer.
Verder is het tevens mogelijk dat je een virus op je computer krijgt zonder dat je iets hebt geopend, iets hebt opgeslagen op je computer of ergens op hebt geklikt. De technieken achter virussen zijn steeds slimmer en kunnen bijvoorbeeld ook verspreid worden via open netwerken. Zit je bijvoorbeeld in een restaurant en maak je gebruik van het openbare netwerk van dit restaurant? Dan kan er via dit openbare netwerk een virus naar jouw computer gestuurd worden, zonder dat je dit in de gaten hebt.
Hoe kan ik mijn computer beschermen tegen virussen?
Om je computer te beschermen tegen virussen, is het belangrijk om een antivirus op je computer te zetten. Een antivirus is een alternatieve naam voor antivirus software: een computerprogramma dat schadelijke software zoals virussen opspoort en onschadelijk maakt. Daarnaast zorgt een antivirus er niet alleen voor dat schadelijke software op een computer wordt opgespoord en verwijderd, maar ook dat schadelijke software niet op de computer wordt toegelaten. Zo draagt antivirus bij aan het weren van virussen, het opsporen van virussen en het verwijderen van virussen.
Als je jouw computer wil beschermen tegen virussen, is het belangrijk om direct na het aanschaffen van je computer een antivirus te downloaden. Hierbij heb je de keuze uit diverse antivirus softwareprogramma’s en kun je er zelf voor kiezen of je een betaalde antivirus aan wil schaffen of liever een gratis antivirus gebruikt. Afhankelijk van je eigen wensen, behoeften, eisen en budget kies je een antivirus die bij jou past.
Als je eenmaal een antivirus op jouw computer hebt gezet, zorgt deze software ervoor dat bestaande virussen worden opgespoord. Zo worden er diverse scans op jouw computer uitgevoerd, waarbij verdachte bestanden direct worden aangetoond en verwijderd. En omdat een antivirus ook altijd op de achtergrond draait bij het gebruiken van jouw computer, krijg je bijvoorbeeld ook een waarschuwing als je een verdachte internetpagina opent of een verdacht bestand wil downloaden op je computer. Op deze manier houd je jouw computer zo schoon mogelijk, zodat je hier zo lang mogelijk plezier van kunt hebben.
Waarom heb ik antivirus nodig?
Als je niet wil dat jouw gloednieuwe computer beschadigd raakt door virussen, vervelende virussen verspreidt naar andere computers of zelfs persoonlijke gegevens verspreidt door toedoen van een virus, is het belangrijk om antivirus aan te schaffen. Je denkt misschien dat je jouw computer zelf wel kunt beschermen door geen bestanden te downloaden, geen onbetrouwbare websites te bezoeken en geen onbetrouwbare e-mails en urls te openen, maar helaas is dit niet genoeg. Door de steeds slimmere technieken achter virussen is het slechts verantwoord omgaan met je computer namelijk niet meer voldoende om virussen van je computer te weren. Wil je echt voorkomen dat je computer besmet wordt met virussen, dan dien je dus een hulpmiddel te gebruiken, ofwel een antivirus.
Verder is het niet alleen belangrijk om gebruik te maken van een antivirus, maar deze software ook regelmatig te updaten. Doe je dit niet, dan maak je namelijk niet gebruik van de nieuwste software en loop je alsnog het risico dat jouw computer beschadigd raakt door virussen. Download daarom niet alleen een goede antivirus, maar zorg er ook voor dat de software achter deze antivirus steeds vernieuwd wordt voor het beste resultaat.
Conclusie
Er zijn verschillende soorten virussen in de wereld. Deze virussen kunnen de werking van jouw computer negatief beïnvloeden, jouw persoonlijke gegevens stelen en doorsturen naar derden en zelfs jouw computer zodanig beschadigen dat deze niet langer bruikbaar is. Helaas wordt het aantal virussen in de wereld niet minder, maar worden er juist steeds meer virussen ontwikkeld en wordt de techniek achter deze virussen steeds slimmer. Door het toenemende aantal virussen en de verbeterde techniek achter virussen, is het belangrijk dat je jouw computer en dus jezelf beschermt tegen de negatieve invloeden van virussen.
Het verantwoord omgaan met je computer door onbetrouwbare websites te vermijden, schadelijke bestanden niet te openen en vreemde e-mails ongeopend te laten, is helaas niet meer voldoende om jouw computer te beschermen tegen virussen. Wil je echt lang gebruik maken van jouw computer, zonder dat deze beschadigd raakt door virussen? Dan maak je gebruik van de beste antivirus software om je computer te beschermen. Antivirus software zorgt er namelijk niet alleen voor dat virussen opgespoord en verwijderd worden, maar beschermt je computer ook in de toekomst tegen nieuwe virussen. Maak daarom een verstandige keuze bij het kopen van een computer en kies niet alleen de beste computer, maar ook de beste antivirus software om jouw computer te beschermen tegen virussen.