Rijk of arm, je kan geen antivirusbescherming voor je pc overslaan. Gelukkig zijn er, voor degenen die het een beetje krap hebben, tal van gratis oplossingen beschikbaar. De gratis AVG AntiVirus biedt een aantal nuttige webgebaseerde beschermende diensten aan in aanvulling op een effectieve antivirus bescherming.
De nieuwe gebruikersinterface van AVG’s verdeelt de bescherming in vijf belangrijke gebieden, elk vertegenwoordigd door een groot paneel: Computer, Web, Identiteit, E-mail en Firewall. Een cirkel in het paneel toont hoe goed het product het betreffende gebied ondersteunt. De cirkel van het Web bescherming paneel is bijvoorbeeld driekwart compleet, omdat de gratis editie het onderdeel Online Shield mist. Wanneer er in een bepaald gebied een veiligheidsprobleem zich voordoet, verandert de cirkel van kleur van groen naar geel of rood.
Ik hou van de manier waarmee dit systeem, voor het eerst in AVG Zen gezien, je de beveiliging in één oogopslag laat controleren. Een cirkel die niet groen is betekent problemen; een cirkel die niet compleet is betekent dat je je beveiliging via een upgrade kan verbeteren.
Eenvoudige installatie, snelle scan De installer van AVG gebruikt niet de een klick “Accept and install” setup, populair gemaakt door Symantec Norton Security, ThreatTrack Vipre Antivirus en anderen. In feite, nam de installatie een langere tijd in beslag dan veel concurrenten. Aan de positieve kant, de nieuwste binaries en signatures werden mee gedownload als onderdeel van de installatie.
Een volledige eerste scan van mijn standaard testsysteem werd in slechts 21 minuten voltooid, ruim onder de huidige gemiddelde tijd van 27 minuten. Tijdens de eerste scan, identificeert AVG bekende en vertrouwde programma’s die niet telkens weer gescand hoeven te worden. Als resultaat wordt een tweede scan in slechts vier minuten voltooid.
Fatsoenlijke lab resultaten AVG neemt niet deel aan de eenvoudige bestand detectie tests uitgevoerd door ICSA Labs en West Coast Labs. Toch, werd AVG in alle 12 laatste tests in het Virus Bulletin opgenomen en verdiende 11 keer de VB100 certificering.
Dennis Technology Labs laat antivirus programma’s een slopende testproces ondergaan dat het vastleggen betrekt van de echt kwaadaardige websites en een replay-systeem gebruikt om te zorgen dat alle producten exact dezelfde aanval ervaren. Producten kunnen een certificering halen op vijf niveaus: AAA, AA, A, B, en C. AVG haalde nipt, in de latste beproeving, een C-level certificering; Kaspersky, Norton, ESET, en Avast Free Antivirus 2015 behaalden de AAA-certificering.
Onderzoekers van Austrian lab AV-Comparatives (AV vergelijkers) zorgen voor de uitvoering van een breed scala aan tests van antivirus producten. In een test om het impact op de prestaties van het systeem te meten, werd AVG Advanced+ beoordeeld, de hoogste waardering. AVG slaagde erin een Advanced (geavanceerd) waardering te halen in de real-world dynamische test en in de retrospectieve test, die de detectie probeert te simuleren van zeroday malware (volgende generatie malware) door de producten te forceren om oude malware signatures te gebruiken. Het zou de Advanced beoordeling ook in de directe bestand-detectie-test hebben verdiend, maar valse positieven hebben het naar Standaard verlaagt, de laagste beoordeling om de test positief te doorstaan. In dezelfde test, genereerde Avast zoveel valse positieven dat het niet haalde.
Lab tests van de gratis AVG AntiVirus
AV-Comparatives (antivirus vergelijkers) beoordeelt antivirus producten op drie criteria: bescherming, prestaties en bruikbaarheid, waar bruikbaarheid weinig of geen false positieve meldingen betekent. Een product kan 6,0 punten per categorie verdienen, voor een totale score van 18 punten. AVG kreeg 4,0 punten voor bescherming, 4,0 voor prestaties en 5.5 voor bruikbaarheid voor een totaal van 13,5 punten. Bij deze test, Bitdefender, Kaspersky, Norton en McAfee verdienden een perfecte 18 punten, terwijl de gratis Panda Antivirus er in slaagde een indrukwekkende 17,5 te scoren. Bekijk ook de resultaten van Av-test.
Malware blokkeer functie van de gratis AVG AntiVirus
Een eigenschap van Web TuneUp, de browser extensie van AVG, is Site Safety, die belooft je te waarschuwen voordat je een “risicovolle of gevaarlijke website” bezoekt. Blijkbaar geldt Site Safety niet voor URL’s die rechtstreeks naar malware programma’s verwijzen; Site Safety gaf helemaal geen kick tijdens mijn kwaadaardige URL blokkering test. Toch vernietigde de real-time bescherming component 38 procent van de 110tal nieuw gerapporteerde kwaadaardige URL’s die ik probeerde. Dat is iets lager dan het huidige gemiddelde van 41 procent.
McAfee AntiVirus Plus houdt in deze test de hoogste score, met 85 procent van de URL’s geblokkeerd. Avast slaagde erin een respectabele 72 procent te behalen.
ZoneAlarm free is een goede cuncurent aan avg. Lees de review hier