Is een firewall nodig?

FirewallEen firewall is een elektronische muur van vuur, die ervoor zorgt dat het verkeer van het internet naar de computer en het verkeer van de computer naar het internet bewaakt wordt. Zo kun je door middel van een firewall zelf bepalen wat er in en uit mag gaan en wat niet. Dit betekent niet alleen dat je minder kans hebt om een virus te ontvangen, maar dat je ook minder last krijgt van software als Keylogger, die ongevraagd gegevens over jouw muisklikken, toetsaanslagen en geopende pagina’s doorgeeft aan externe partijen. Omdat jouw firewall deze gegevens tegen houdt, kan een Keylogger namelijk minder informatie over jouw computer verzenden. Om te voorkomen dat je schadelijke software op je computer krijgt of ongevraagd gegevens verstuurt naar externe partijen, is het dus belangrijk om een firewall te installeren.

Een firewall kan ook vergeleken worden met een elektronisch kattenluikje. Dit is een speciaal soort kattenluikje dat alleen open gaat als de kat voor het kattenluikje een zendertje draagt. Heeft de betreffende kat dit niet, dan gaat het luikje niet open en komt de kat dus niet binnen. Op deze manier kunnen ongewenste katten van een andere eigenaar buiten het huis gehouden worden, zoals een firewall ook doet bij ongewenste virussen.

Daarnaast werkt een kattenluikje met zender ook andersom. Is je kat bijvoorbeeld ziek en mag je kat daarom niet naar buiten, dan haal je simpelweg het zendertje van de halsband af om ervoor te zorgen dat je kat niet meer naar buiten kan. In dit geval houd je dus niet alleen ongewenste katten buiten de deur met het kattenluikje met zender, maar houd je ook de katten die niet naar buiten mogen, binnen. Een firewall gaat op dezelfde manier te werk, want een firewall zorgt ervoor dat schadelijke software wordt tegengehouden bij de deur en vertrouwelijke gegevens niet verzonden worden naar andere computers of netwerken.

Waarom een firewall?
Zoals in bovenstaande tekst al wordt uitgelegd, heeft een firewall een belangrijke functie. Nu denk je misschien dat jij vast nooit te maken krijgt met virussen, malware en spyware, maar helaas weet je dit nooit zeker. Omdat er steeds meer virussen, malware en spyware worden ontwikkeld en deze virussen, malware en spyware ook op steeds slimmere manieren toegang krijgen tot je computer, is het belangrijker dan ooit om je computer te beschermen tegen deze slechte software.

De meeste mensen gaan pas nadenken over het installeren van bijvoorbeeld ZoneAlarm als ze eenmaal te maken hebben gehad met een virus, malware of spyware, maar dit is eigenlijk niet verstandig. Zo zou iedere computer eigenaar direct na de aanschaf van een computer moeten denken aan een goede firewall, zodat je nooit te maken krijgt met de vervelende ervaringen die virussen, malware of spyware met zich meebrengen.

Een aantal virusscanners worden standaard uitgerust met een firewall.  Zo als bijvoorbeeld Bitdefender. Lang niet alle virusscanners hebben dit ingebouwd. De totale security pakketten hebben eigenlijk altijd één ingebouwd.