ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall

bedrijfs logo zonealarm security software

Antivirus bescherming en firewall zijn de belangrijkste componenten van elke security suite. Aan deze componenten worden meestal extra functies toegevoed, zoals spam filtering, ouderlijk toezicht, antiphishing beveiliging en nog veel meer. ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2015 is zeldzaam, het is een security suite die gratis is. De firewall is geweldig en de antiphishing bescherming veel verbeterd. Toch mist de antivirus een aantal belangrijke componenten die wel te vinden zijn in de betaalde versie.

Het hoofdvenster van het product is precies hetzelfde als die van ZoneAlarm gratis firewall, met drie grote panelen respectivelijk Antivirus, Firewall en Identity & Data (identiteit en gegevens). Het enige verschil is dat in de mini-suite de Antivirus standaard is ingeschakeld.

Download zone alarm hier

Gedeelde functies

Met uitzondering van de antivirus component is alles precies hetzelfde als wat je krijgt in ZoneAlarm Free Firewall 2015.

ZoneAlarm slaagde erin om alle poortscan tests en andere webgebaseerde tests te passeren. ZoneAlarm was een van de eerste producten met een persoonlijke firewall en ook een van de eerste die zelfbescherming tegen directe aanvallen toevoegde. We konden zijn verdedigingsysteem niet binnendringen. De enorme SmartDefense Advisor databank stelt je in staat om permissions (machtigingen) automatisch in te stellen voor de meeste programma’s. Toch goed uitkijken wanneer het toestemming vraagt om een bepaald programma de internettoegang te geven; het zou malware kunnen zijn.

Lektests proberen programma’s te misleiden op dezelfde manier als sommige malware doet. ZoneAlarm laat zich niet voor de gek houden, maar zijn OSFirewall component markeerde niet alleen slechte, maar ook goede programma’s. Het probeert geen exploits op te sporen en blokkeren in tegenstelling met andere suites, zoals Norton Internet Security (2014) $ 66,99 en Kaspersky Internet Security (2014) £ 25,95.

Een browser toolbar biedt beveiligde zoekmogelijkheden, onder andere de Do Not Track (surfgedrag niet registreren) functie en een Facebook privacy controle. Het beheert ook ZoneAlarm’s antiphishing bescherming, die duidelijk beter is sinds de vorige versie. In onze praktijkgerichte tests, bleef ZoneAlarm slechts 9 procentpunten achter op Norton, onze antiphishing maatstaf. Dat is goed voor een plaats in de top 25 van recente producten.

Samen met ZoneAlarm krijg je 5 GB gratis online backup (mogelijk gemaakt door iDrive), evenals een jaar lang gratis creditcard controle door Identity Guard. Het Identity Lock onderdeel waarschuwt je telkens voordat je computer je privégegevens gaat verzenden, of vervangt deze privégegevens met sterretjes.

 

Verschillend gedrag

Voor de volledigheid is de suite met behulp van lektests op de proef gesteld en gecheckt voor zijn behandeling van oude programma’s. De gratis standalone firewall blokkeerde al onze lektests, maar markeerde ook verdachte gedragingen in bijna al onze legitieme programma’s. De suite markeerde geen geldige programma’s, maar kon ook geen lektests vangen.

Onze Check Point kontactpersoon legde uit dat alle ZoneAlarm producten met een antivirus onderdeel, in “leermodus” installeren. In deze modus worden onbekende programma’s niet geblokkeerd, tenzij de antivirus hen als kwaadaardig identificeert. Om dezelfde resultaten van de standalone firewall te krijgen, moesten we applicatiebeheer veranderen van Auto (de standaardwaarde) naar Max. Het zou verstandig zijn als je dat ook doet.

 

Niks uit de laboratoria
ZoneAlarm’s antivirus engine is een licentie van Kaspersky. Gebaseerd op een van onze vroegere recensies waar significante verschillen werden gemeld in vergelijking met de bescherming van Kaspersky, draait Check Point (de uitgever van ZoneAlarm) nu continu tests om te zorgen dat er geen divergentie bestaat. Echter, deze pariteit van bescherming geldt alleen voor de betaalde ZoneAlarm producten. Het gratis product mist verschillende Pro functies, zoals de cloud scanner en het Web monitor onderdeel.

Als dat het geval is, kunnen we niet verwachten dat dit product dezelfde uitstekende lab resultaten zal bereiken als Kaspersky. En er zijn nauwelijks testgegevens over het gratis ZoneAlarm product. ZoneAlarm deed mee aan twee van de laatste tien Virus Bulletin tests en behaalde een keer de VB100 certificering.

 

Redelijke malware blokkeer functie

Om ZoneAlarm’s vermogen te testen om malware te weren, lanceerden we onlangs gerapporteerde kwaadaardige URL’s, geleverd door MRG-Effitas. Ondanks dat ze slechts een paar uur oud waren, was een flink aantal hiervan meteen weg. We moesten eerst verder zoeken tot we 100 actieve URL’s bij elkaar hadden en vervolgens de resultaten bij elkaar optellen.

Zoals gezegd, het gratis pakket bevat geen Web monitoring (bewaking), dus was niemand verbaasd dat ZoneAlarm de browser uit de buurt van kwaadaardige URL’s niet kon houden. Wat ons verbaasde is dat het blijkbaar geen gedownloade bestanden scant. Het was pas toen we de downloads map openden dat ZoneAlarm’s realtime bescherming van start ging. Maar zelfs dan, pakte het alleen 17 procent van de malware, ongeveer de helft van het gemiddelde van de door ons geteste programma’s. Let wel op, elk programma krijgt 100 andere URL’s, maar ze zijn altijd zo vers mogelijk, meestal niet ouder dan vier uur.

We gingen verder met onze default malware blokkeer test door het openen van een map met monsters. ZoneAlarm begon ze snel op te pakken. Na een paar minuten had het 72 procent van de monsters geëlimineerd. Toen lanceerden we de overgebleven monsters die allemaal bijna volledig werden gemist. Een totaal detectie score van 81 procent en uiteindelijk 7,8 punten maken ZoneAlarm het laagst scorende product in deze test.

Daarentegen, vernietigde VIPRE Internet Security 2014 $ 49,99 elke monster en verdiende een perfecte 10 punten. FortiClient 5.0, F-Secure Internet Security 2014 en enkele anderen deelden de tweede hoogste score, 9,4 punten.

 

Hoe aanhoudende malware te verijdelen

Veel moderne kwaadaardige applicaties vechten actief terug tegen de antivirus. Sommige doden het installatieproces bij het begin, anderen verstoren de scans of beschadigen bestanden van de antivirus. Vanaf Windows Vista en later lukt het ZoneAlarm om sommige resistente bedreigingen te verslaan door in veilige modus te installeren en scannen.

Als dat niet werkt, of als malware het systeem unbootable heeft gemaakt, kan de technische ondersteuning een op Linux gebaseerde bootable CD image leveren. Opstarten vanaf deze image staat ZoneAlarm toe om een schoonmaakactie uit te voeren, zonder enige interferentie.

Gezien dat het product gratis is, het is niet verwonderlijk dat de technische ondersteuning van ZoneAlarm geen remote control (controle op afstand) doet voor diagnose en sanering van een PC met problemen. In zo’n een situatie zou je moeten upgraden naar de Pro versie. Comodo Internet Security Premium (2013) is ook gratis en vraagt ook een betaling als je remote control (hulp op afstand) wilt.

 

Een klein effect op de prestaties
Zoals met alle suites, hebben we de impact van ZoneAlarm op de systeemprestaties getest door een reeks aan alledaagse taken zonder suite te timen en daarna met ZoneAlarm geïnstalleerd. Een script neemt op hoe lang het duurt om veel grote bestanden van schijf naar schijf te verplaatsen en kopiëren. Met ZoneAlarm duurde het negen procent langer. Een ander script comprimeert (zip) en decomprimeert achterelkaar dezelfde bestanden collectie. Dat duurde slechts vier procent langer.

Deze cijfers zijn logisch; dit is immers een zeer lichtgewicht suite. Toch waren we verraast door de impact op de opstarttijd. Deze test wacht totdat het systeem, na een herstart, gereed is voor gebruik, waarbij “gereed” gedefinieerd wordt met tien achtereenvolgende seconden met een CPU gebruik lager dan vijf procent. Daar wordt het begin van het opstartproces er vanaf getrokken, zoals door Windows vermeld. Onze geautomatiseerde systeem draait deze test 100 keer en berekent het gemiddelde resultaat.

Met ZoneAlarm geïnstalleerd, steeg de opstarttijd met 38 procent. We vonden dat verrassend en maakten een nieuwe image van de drive zoals het was voor de installatie van ZoneAlarm en herhaalden de no-suite (zonder de suite) test. De cijfers bleven onveranderd. Gelukkig dat de meeste mensen hun systeem niet vaker dan eens per dag herstarten.

De lichtgewicht kampioen voor wat het gebruik van systeembronnen betreft is Webroot SecureAnywhere Internet Security Plus (2014) $ 29,99. Er is echter bijna geen suite van de huidige lichting die een merkbaar invloed op de prestaties heeft.

 

Het kan beter

ZoneAlarm Free Antivirus+Firewall 2015 is gratis en dat is goed. Echter, bij een gratis configuratie, ben je beter af als je ZoneAlarm Free Firewall 2015 combineert met een efficiënt gratis antivirus zoals AVG AntiVirus Free 2014, de keuze van onze redactie. De drie sterren waardering weerspiegelt zowel de uitstekende firewall en privacy functies als de beperkte functies van de antivirus bescherming.

 

Conclusie

Gemakkelijk te installeren. Enkele controle pop-ups. Beschermt tegen aanvallen van buitenaf. Geen blokkering van legitieme programma’s in standaardconfiguratie. Maximale beschermingsconfiguratie blokkeert alle lektests. Doeltreffende antiphishing.

Blokkeert geen lektests in standaardconfiguratie. Geconfigureerd voor maximale bescherming geeft een waarschuwing voor zowel goede als slechte programma’s. Geen anti-exploit bescherming. Antivirus mist web monitoring (bewaking) en cloud scanner. Matige prestaties in praktijkgerichte tests.

ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall 2015 bevat alle indrukwekkende firewall en privacy functies van de standalone firewall programma, met daarbovenop een middelmatige antivirus die de belangrijke functies mist van de PRO versie.